7 Şubat 2014 Cuma

Ev Yapimi Taze Makarna (Pasta Fresca all'uovo)


Blog yazilarini hazirlarken, kultur ile yemegi bir araya getirmeye ozen gosteriyoruz. Sadece kulturel ve turistlik bilgileri ya da sadece yemek tariflerini paylasmak yerine, her ikisini bir arada sunmayi amacliyoruz. Boylece konuyu herkes icin okumasi keyifli bir hale getirdigimizi umuyoruz. Madem Italyan yemek kulturunden bahsediyoruz, gelenksel Italyan mutfaginin vazgecilmezi olan makarnadan soz etmeden olmaz.

Italyan mutfagi denince herkesin aklina hic suphesiz ilk once Pizza ve Makarna gelir. Tum dunyada Italyanlar'dan bahsedilirken bazen "makarnacilar" denildigini mutlaka isitmissinizdir. Gercekten de makarna, Italyan mutfagi icin bu unvani hak edecek kadar onemlidir.

Efsaneye gore, "1295 yilinda Cin seferinden donen Marco Polo sayesinde Bati dunyasi makarna ile tanismistir" dense de, Makarna'nin tarihi Eski Yunan'a hatta belki de daha da eskilere kadar uzanmaktadir. Eski Yunanca'daki "làganon" ve Latince'deki "laganum" sozcukleri, "su ve unun karistirilarak acilmasi (uzatilmasi) ve seritler halinde kesilmesi" anlamina gelmektedir. Antik Roma filozofu Cicero, Latince "làgana" kelimesinden bahseder ve Italyanca lazanya (lasagna) da bu sozcukten turemistir. "làgana" halen Guney Italya'da uzun ve ince serit seklindeki makarna'yi (tagliatelle) tariflemek icin kullanilmaktadir.

Makarna sozcugunun Italyancasi "Pasta"dir. Tarih boyunca baska adlarla anilmis olsa da, ilk kez 1310 yilinda "Pasta" sozcugu Italyan literaturune girmistir. Yunanca kokenli olan bu sozcugun anlami "farina con salsa" (soslu un)'dir.

Tarih boyunca makarna, Turkiye'yi de icine alan tum Avrasya cografyasinin ortak yiyecegi olsa da, Italya ve Cin yemek kulturundeki yeri ve onemi apayridir. 12. - 13. yuzyildan itibaren taze makarna kurutulmaya baslandi, boylece cok uzun sure saklanabilir ve ihtiyac duyuldugunda tuketilir hale geldi. Ornegin hem uzun sure dayanmasi hem de hafif olmasi sebebiyle col gecmek zorunda olan Araplarin vazgecilmez yiyecegi oldu. Denizci olmalariyla unlu Cenevizlilerin (Genovalilar) ciktiklari uzun deniz seferlerinde en buyuk yardimcilari yine makarnaydi. 

Makarna Italya ile o kadar ozdeslesmistir ki, her ne kadar Italyan sofralarinin vazgecilmezi olsa da sanilanin aksine kesinlikle ana yemek degildir. Hatta bir Italyan restoranina gittiginizde ozellikle aksam yemeginde sadece makarna yiyip kalkmak pek hos karsilanmaz, kabalik olarak algilanir.

Italyan yemek duzeni genel olarak bizim yemek duzenimize benzer. Yemek birkac cesit antipasti (baslangic ya da meze) ile baslar. Arkasindan ana yemek oncesi Primo Piatto (birinci tabak) servis edilir. Birinci tabak cogunlukla Pasta (makarna) ya da Risotto (Italyan usulu pirinc pilavi diyebiliriz)'dur. Arkasindan Secondo Piatto (ana yemek) sunulur ve tatli ya da meyve ile yemek sonlandirilir. Turk mutfaginda ise ana yemegin yaninda yardimci yemek olarak oncelikle pilav daha sonra ise makarna sunmak yaygindir. Italyan mutfagi ile Turk mutfaginin sunumdaki temel farkliligi, sunumun seklidir. Bizler, ana yemekle yardimci yemegi birlikte ayni tabakta ya da beraber sunuyorken, Italyan'lar once yardimci yemegi servis eder. Yardimci yemek bittikten sonra ana yemek sofraya getirilir. Hatta, ornegin et yemeginin yaninda makarna sunulmasi Italyan yemek kulturune aykiridir. 

Aslinda her iki mutfak kulturunde de ana yemegi pirinc ya da makarna gibi bir yardimci tabakla desteklemenin amaci aynidir; Geleneksel kulturde aileler kalabaliktir ve degerli olan et, balik...gibi ana yemek azdir. Oncesinde birinci tabak sunulmalidir ki, aclik bastirilsin ve az olan ana yemek tum aileyi doyurmaya yetsin.

Linguine all'aragosta
(Istakozlu Linguine)
Hem ucuz olmasi hem de kolay ve hizli pisirilmesi sebebiyle makarna hepimizin kurtaricisidir. Fakir yemegidir, bekarlarin ve ozellikle vakti az olanlarin favorisidir. Aslinda makarna o kadar genis bir yelpazeye hitap eder ki, sade ya da kolay bir sosla servis ettiginizde basit ve ucuz bir yemek olurken, ornegin istakoz ile servis ettiginizde bir anda krallarin sofra lezzeti haline geliverir. Tum Italya'da makarna, etten deniz mahsullerine, sebzeden sarkuteri mamullerine kadar bircok farkli alternatifle hazirlanan onlarca degisik sosla sunulur. Bir gercek vardir ki makarnayi dunyada 7'den 70'e sevmeyen yoktur.

Ev Yapimi Taze Makarna (Pasta Fresca all'uovo):

Cok ucuz maliyetle, kolay ama orijinal bir yemek hazirlamak ister misiniz? Kendi hazirladiginiz taze makarna ile misafirleriniz icin de lezzetli bir surpriz yapabilirsiniz. Emin olun hazirlayacaginiz taze makarnanin tadi, hazir paket makarnadan cok farkli ve lezzetli olacak.

Malzemeler (4 kisi icin);

4 adet yumurta

400 gram un

1 tatli kasigindan biraz daha az tuz


Bu malzeme 4 kisi icin. Herbir ilave kisi icin 1 yumurta ve 100 gram un daha ekleyebilirsiniz. Temel malzemelere ek olarak bir oklava ve hazirladiginiz hamuru kesmek icin bir bicaga ihtiyaciniz olacak.

1. Adim;
Once 400 gram unumuzu tezgahin uzerine dokuyor ve ortasina 4 yumurtayi alacak kadar bir havuz aciyoruz. 4 yumurtayi havuzun icerisine kiriyor ve tuzu ekliyoruz.




2. Adim;
Havuzun ortasindaki yumurtalari bir catal yardimi ile cirpiyoruz. Havuzun uzerinden catal yardimiyla kucuk miktarlarda unu ekleyerek yumurtalara yavas yavas yediriyoruz.


3. Adim;
Koyu kivamli bir hamur elde edene kadar karisimi yoguruyoruz. Eger hamuru yogurmakta zorlanirsaniz yogurma sirasinda bir iki kasik kadar su ekleyebilirsiniz. Yogurma islemi sonunda yumurtalarin sayesinde koyu sari renkli bir hamur elde edeceksiniz.


4. Adim;
Yogurdugumuz hamuru hava almayacak sekilde stretch filmle sariyoruz ve yarim saat kadar dinlendiriyoruz. Bu sayede hamur daha elastik bir hal alacak ve daha kolay sekil verebilecegiz.



5. Adim;
Kalin bir oklava yardimi ile dinlendirdigimiz hamurumuzu acmaya basliyoruz. Hamuru yaklasik 1 milimetreden biraz daha ince hale getirene kadar acmaya devam ediyoruz. Kesme asamasinda isimizi kolaylastirmak icin hamuru dikdortgen bir formada acarsak daha iyi olacaktir.



Belli bir incelige ulastiktan sonra hamuru keserek birkac parcaya bolup, bu sekilde de inceltebilirsiniz. Hamuru acarken, oklavayi ileri dogru iterken bastirmaniz, geriye dogru ise bastirmadan cekmenizi tavsiye ederim. Yani hamuru hep bir yone dogru acmayi denersek isimiz daha kolay olacaktir.


6. Adim;
1 milimetreden biraz daha ince bir hamur elde ettikten sonra makarnamizi seritler halinde kesecegiz. Kesme isleminden once hamurumuzu rulo seklinde saralim. Sardigimiz ruloyu kesme kalinligimiz taze makarnamizin tipini belirleyecek.




Eger ruloyu 1-2 mm kalinliginda kesersek "Taglioloni", 5-6 mm kalinliginda kesersek "Tagliatelle", 1,5-2 cm kalinliginda kesersek ise "Pappardelle" yapmis olacagiz. Pappardelle seridinizi 4-5 cm'lik parcalar halinde keserek ortasindan bastirabilir boylece "Farfalle" de (kelebek makarna) yapabilirsiniz. Isterseniz makarna hamurunuzu kabiniz olculerine gore dikdortgen olarak kesebilir ve lazanya hamuru elde edebilirsiniz. 



















Makarnamiz hazir.  Makarnayi nasil bir sos ile pisireceginiz tamamen sizin yaraticiliginiza kalmis. Biz Pappardelle seklinde kestik ve kiymali, domatesli bir sos ile pisirdik.


Afiyet olsun...

Son Soz...

Tadina tam olarak varabilmeniz icin taze makarnanizi yaptiginiz gun tuketmenizi oneririz. Saklamaya ugrasmayin. Sonucta taze makarna yapip saklamak yerine hazir paket makarna pisirmeniz daha dogru olur.

Taze makarnanizi en fazla 2-3 dakika haslamaniz yeterli olacaktir. Kurutulmus hazir makarnalarin yumusamasi icin tipine gore 8-15 dakika arasi haslanmasi gerekir. Taze makarnanin bu kadar haslanmasina gerek yok.

Hem taze makarnayi hem de hazir makarnayi pisirirken ongorulenden biraz daha az pisirmenizi oneririz. Diri makarnayi hazirladiginiz sos ile karistirarak biraz daha pisirin ve yumusamasini saglayin. Boylece makarna sosu icine cekecek ve cok daha lezzetli olacaktir. Bir sonraki postamizda taze makarnalariniz icin daha once denedigimiz bir iki sos tarifini sizlerle paylasacagiz.

Sevgilerimizle...

2 yorum:

  1. Önyazınızı ve tarifi çok beğendim.Teşekkür ederim. Elinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil